POVEZAVE NA ONLINE
Odprto združeno prvenstvo Slovenije 50m Koper

Podržavnik: Z izkupičkom smo lahko več kot zadovoljni

10 avgust 2018 Glasgow, 10. avgusta (STA) - Slovenska plavalna reprezentanca se z združenih evropskih prvenstev v Glasgowu vrača z jubilejno 100. kolajno z največjih tekmovanj. Na 50 m prsno jo je osvojil Peter John Stevens, ki študira in vadi v ZDA na univerzi Tennessee. Z doseženim na EP pa je bil zadovoljen tudi selektor izbrane vrste Gorazd Podržavnik.

Končni izkupiček pomlajene slovenske odprave je odličje Stevensa, dva finala olimpijke Tjaše Oder, ki je bila na 1500 m prosto le mesto oddaljena od zmagovalnega odra, mlada Janja Šegel pa se je na 200 m prosto uvrstila v polfinale in dokazala, da se po letu 2016 vrača v širši evropski vrh.

"Prvenstvo je potekalo v skladu s pričakovanji. Želeli smo si štiri finale, a četrti je bil pod vprašajem in tam se nam ni izšlo. Ostalo je bilo po načrtih, Peter John Stevens pa je odpravo okronal z odličjem in z izkupičkom smo lahko več kot zadovoljni," je po prvenstvu povedal prvi mož slovenske stroke.

Slednji se v vsem svojem mandatu ukvarja tudi z menjavo generacije, ki se je dejavno začela poslavljati že po letu 2012, a tudi zdaj odhajajo nekateri najboljši, ki jih v izbrani vrsti ni moč na hitro nadomestiti, zato v primerjavi s prejšnjimi prvenstvi manjka nekaj visokih uvrstitev.

"V tem olimpijskem obdobju 2016 - 2020 je plavati prenehal serijski dobitnik medalj Damir Dugonjić, zaradi menjave trenerja Anja Klinar ni pripravljena, kot je treba, in to se pozna. Generacija, na katero smo računali, najbolj izraziti plavalki sta Nastja Govejšek in Tjaša Pintar, pa je v ZDA in na njihovo pripravljenost nimamo vpliva," še pravi in dodaja, da bi manjkajoči reprezentanti ob dobrih dosežkih na Škotskem morali nastopati najmanj v polfinalu.

Reprezentanca je izredno mlada, kar polovico tvorijo mladinke, ki so letos že nastopile na sredozemskih igrah in mladinskem evropskem prvenstvu. V Glasgowu so z izjemo Šeglove dosegale izide pod svojimi sposobnostmi, a Podržavnik poudarja, da je bila za 16, 17 let stare plavalke tekma še kako pomembna in da gredo lahko dvignjenih glav na počitnice in nato septembra vnovič v bazene.

"Pot na EP je povsem na mestu. Tudi v prejšnjih letih smo mlade vozili na taka prvenstva, saj je to vmesna postaja na prehodu v člansko kategorijo in priprava za naprej. Dekleta imajo za sabo zelo težko sezono. Z osebnimi rekordi bi se tukaj uvrščale med 16 in v popoldanski del, a so vrh forme načrtovale za mladinsko prvenstvo."

Pomembnost tekme je po Podržavnikovem mnenju v malenkostih: "Ta tekma je za njih na nek način nova. Tukaj so kamere, novinarji in pritisk je drugačen kot na tekmah, ki so jih vajene. Prej kot bodo to osvojile, boljše bo za nas. Sposobnosti imajo, eni se je izšlo, nekaterim pa ne, tudi zaradi visokih pričakovanj, ki so jih postavijo same in prav to jih včasih oddalji od uspeha."

Ob odsotnosti Klinarjeve, Govejškove in Pintarjeve v oči bode tudi dejstvo, da manjkajo številni mladi, ki so se na mladinskem prvenstvu izkazali lani. "Imamo obetavno generacijo letnika 1999 in 2000, ki je letos v večini opravljala maturo. Takrat izidi plavalcev padejo za odstotek ali odstotek in pol, potem pa nima smisla, da se brez prave forme udeležijo prvenstva. Žal jih večina odhaja na študij v ZDA, na prste ene roke pa lahko preštejemo tiste, ki se v poletno sezono vrnejo v Slovenijo iz ZDA pripravljeni."

Prav za mlade plavalce, da bi lažje našli stik z elito, Evropska plavalna zveza Len pripravlja novo prvenstvo za kategorijo športnikov do 21 let in tudi po Podržavnikovem mnenju je to pomemben korak pri gradnji slovenske članske vrste.

"V novi sezoni nas decembra in nato prihodnje leto poleti čakata svetovni prvenstvi. Za plavalce, ki prehajajo iz mladinske v člansko vrsto, so te tekme pretežke in tekmovanje do 21 ali 22 let bi ta problem rešilo. To ni le slovenski problem, ampak mednarodni in marsikdo zaradi tega prezgodaj konča kariero in se posveti študiju."

Selektorske misli pa so že usmerjene v decembrsko svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih, ki ga bo gostila Kitajska. "Potencialni kandidati so tisti, ki norme že imajo, a bodo morali to potrditi najkasneje do novembra. Vmes je program znan. Treningi, višinske priprave in tekme," je sklenil selektor.

2018-08-10/10:30
ag/zza
© STA 2018


Novi rekordi

Kategorija Disciplina  Čas Priimek IME Rojen   Klub Datum  Kraj 
50 m bazen
MLADINCI  4X200 PROSTO 07:58,96 FR  2000  FR  28-jul-2018  Koper 
KADETI  4X100 PROSTO 03:40,75 TK  2002  TK  26-jul-2018  Koper 
Vsi slovenski rekordi

Odrova z Glasgowom začenja projekt Tokio 2020
10/08/2018 Glasgow, 10. avgusta (STA) - Tjaša Oder je ena od junakinj slovenske plavalne odprave na evropskem prvenstvu v Glasgowu. Manjkal je presežek, uvrstitev na zmagovalni oder, četrto in šesto mesto pa jo vseeno uvrščata v ... Cela novica
Plavalci končno s prvenstvom do 21 let?
07/08/2018 Glasgow, 07. avgusta (STA) - Tehnična komisija Evropske plavalne zveze (Len) je v ponedeljek v Glasgowu obravnavala predloge sprememb v plavanju, kjer je med najpomembnejšimi predlog, da mladi plavalci do 21 let dobijo svoje tekmovanje. ... Cela novica
Svetovni rekord Peatyja zaradi okvare ure popravljen za desetinko
06/08/2018 Glasgow, 06. avgusta (STA) - Prireditelji evropskega prvenstva v plavanju v Glasgowu so si privoščili nevsakdanjo napako z napravami za merjenjem časa in so morali zato naknadno popraviti v soboto dosežen rekord Britanca Adama Peatyja ... Cela novica
Koper z zmagami sklenili še Vozlova in Peršetova
29/07/2018 Koper, 29. julija (STA) - V Kopru se je končalo združeno prvenstvo Slovenije v plavanju. Zadnji dan sta zmagi zabeležili dve potnici na bližnje evropsko prvenstvo - Špela Perše na 1500 m prosto in Tjaša ... Cela novica
Klinarjevi dvoboj s Fainovo na 200 m prosto
28/07/2018 Koper, 28. julija (STA) - Osrednja tekma sobotnega programa na združenem odprtem prvenstvu Slovenije v plavanju v Kopru je bila ženska tekma na 200 m prosto, kjer je Radovljičanka Anja Klinar z 2:01,34 za šest ... Cela novica

 

 

KONTAKT pzstiming.net

 
 
 
 
-->