Torkar: Izkupiček je večji od pričakovanj

13 oktober 2018 Buenos Aires, 13. oktobra (STA) - Na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu so v prvem tednu z dosežki izstopali plavalci. Izkupiček slovenske vrste so tri kolajne in pet finalov.

Za bron na 50 m prsno je poskrbela Tina Čelik iz kranjskega Triglava, v finalu na 200 m prsno je nastopil Matija Može iz ravenskega Fužinarja, kar dvakrat pa je na zmagovalni oder stopila Neža Klančar iz ljubljanske Olimpije, ki je temu dodala peto mesto na 200 m mešano.

Tomaž Torkar

"Pred tekmovanjem smo si zastavili za cilj uvrstitve v finale. Zdaj je izkupiček večji in sem res zadovoljen, ne le s kolajnami, ampak tudi z doseženimi izidi. Plavalci so se super zmotivirali, vrhunsko odplavali in dosežki so bili res vrhunski," je ocenil vodja plavalnega dela ekipe Tomaž Torkar, tudi trener Klančarjeve.

Izstopala je prav njegova varovanka, ki je na 100 m prosto z novim državnim rekordom 54,55 dosegla tudi normo za nastop na članskem svetovnem prvenstvu julija prihodnje leto v Južni Koreji.

"Na normo sva računala nekaj kasneje. Vsekakor je to velik plus, saj jo letos čaka zadnji letnik gimnazije in matura. Zdaj se bo lahko v miru pripravila na tekmo in ob številnih šolskih obveznostih ji ne bo treba loviti norme."

Trener je ponosen tudi na stalen napredek svoje varovanke, ki se je uvrščala v mladinsko reprezentanco in na mladinskih evropskih prvenstvih redno osvajala kolajne, se prebila v člansko vrsto, na mladinskih olimpijskih igrah pa potrdila nov napredek.

"Neža se z rekordom na 100 m prosto lahko na vseh večjih tekmovanjih uvršča v polfinala, celo v finala, je pa daleč od tega, da bi bila pri koncu svojega razvoja. Skupaj delava že devet let, vem pa, da ima še velike rezerve, kar motivira tudi mene. Vsekakor je plavalka, na katero je treba v prihodnjih letih računati."

In vse kaže, da bo Klančarjeva vsaj začasno nadaljevala kariero v Sloveniji, saj vsaj zaenkrat kaže, da ne namerava takoj po srednji šoli na študij v ZDA, za kar se odloči večina slovenskih kakovostnejših plavalcev.

"Vsaj doslej je bila njena želja, da doma ostane še eno sezono in se v miru pripravi na olimpijske igre v Tokiu. Mislim, da ZDA v tem trenutku niso v prvem načrtu. Ponudbe sicer dobiva, a jih zavrača. Kako se bo odločila kasneje, ne vem. Je pa plavalka, ki si jo v ZDA želi vsaka univerza," še pravi Torkar, ki ve, da se z dosežki in uspehi veča tudi zanimanje v ZDA.

A bolj kot s prihodnjo jesenjo je Torkar z mislimi pri pripravi na naslednja tekmovanja. Klančarjeva se bo že 14 dni po Buenos Airesu predstavila na tekmi v Celju, sledi miting v Zagrebu, decembra pa nov vrh s svetovnim prvenstvom v 25-metrskih bazenih na Kitajskem.

"Ne želim napovedovati ničesar, a glede na izide tukaj in tiste pred letom dni v Ljubljani lahko na Kitajskem cilja tudi na polfinale na 100 m prosto. 50 m prosto je malce bolj loterija, kjer se hitro zgodi napaka, a tudi tam ob dobrem dnevu lahko plava v polfinalu. Prav tako računava na nastope v mešanem slogu," načrte za naslednji izziv še razlaga trener.

2018-10-13/06:51
ag/am
© STA 2018


Novi rekordi

Kategorija Disciplina  Čas Priimek IME Rojen   Klub Datum  Kraj 
50 m bazen
ABS.ŽENSKE  100 PROSTO 00:54,55 KLANĆAR Neža  2000  OL  10-okt-2018  Buenos Aires 
MLADINKE  100 PROSTO 00:54,55 KLANČAR Neža  2000  OL  10-okt-2018  Buenos Aires 
Vsi slovenski rekordi

Klančarjevi še bron na 50 m prosto
13/10/2018 Buenos Aires, 13. oktobra (STA) - Plavalka Olimpije Neža Klančar je na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu osvojila še drugo odličje. Bronu na 100 m prosto je dodala še bron na pol krajši razdalji ... Cela novica
Juvanova in Klančarjeva v polfinale MOI
11/10/2018 Buenos Aires, 11. oktobra (STA) - V uvodu petega tekmovalnega dne na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu sta med Slovenci izstopali teniška igralka Kaja Juvan in plavalka Neža Klančar, ki sta se uvrstili v ... Cela novica
Neža Klančar odvzela rekord Isakovićevi in do kolajne na MOI
10/10/2018 Buenos Aires, 10. oktobra (STA) - Plavalka Neža Klančar je četrta slovenska dobitnica kolajne na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu. V prestižni plavalni disciplini 100 m prosto je osvojila bronasto kolajno. Cela novica
Čelikova Sloveniji v Buenos Airesu priborila prvo kolajno
09/10/2018 Buenos Aires, 09. oktobra (STA) - Slovenski tabor na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu se veseli prvega odličja. Zanj je z bronom na 50 m prsno poskrbela plavalka kranjskega Triglava Tina Čelik. Cela novica
Juvanova tudi čez prvo posamično oviro, Klančarjeva vnovič odlilno
08/10/2018 Buenos Aires, 08. oktobra (STA) - Drugi dan mladinskih olimpijskih iger v Buenos Airesu sta po pričakovanjih vnovič izstopali teniška igralka Kaja Juvan in plavalka Neža Klančar. Cela novica

 

 

KONTAKT pzstiming.net

 
 
 
 
-->